Olen usein törmännyt ihmisten ajattelumalleissa asenteeseen, jossa todetaan ykskantaan, että "näin se vaan on, ei mahda mitään". Kyse on monenlaisista asioista; jotkut tuskailevat painon lisääntymistä tai sen pudottamisen mahdottomuutta, liikakilot eivät vain lähde vaikka mitä tekisi, ei mahda mitään. Joku kokee säästämisen mahdottomaksi vaikeassa taloustilanteessa, kaikki rahat menevät kädestä suuhun, mitään ei jää säästöön, täysin mahdotonta. Yhdelle parisuhteen muodostaminen on mahdotonta, suhteet eivät vain kestä, toiselle taas lähteminen vaikeasta parisuhteesta on vaikeaa tai lähes mahdotonta.Esimerkkejä lötyy laidasta laitaan mutta yhteistä niille on se tulevaisuudessa tapahtuvan muutoksen mahdottomuus. Ei vaan pysty.
Ilmiö on kiinnostanut minua jo pitkään, mistä siinä pohjimmiltaan on kyse?
Käyn tämän ajatuskuplan kimppuun pohtimalla ensin, mikä on oikeasti mahdotonta, mihin en ihmisolentona voi itse vaikuttaa.
- Elämän rajallisuus tulee ensin mieleen, en voi vaikuttaa syntymääni, enkä siihen että kuolen. Kuolemaan itsessään on mahdollista puuttua ja siihen onkin puututtu jo monelta taholta. Elämää voidaan pitkittää tai sitä voidaan lyhentää ihmisen omilla toimilla. Mutta se tosiasia, että täältä on lähdettävä ja se tapahtuu vain kerran, on tosiasia, jolle en mahda mitään. Chekd!
- Ajan kuluminen aina vain eteenpäin sekunti sekunnilta, tunti tunnilta ja vuosi vuodelta on myös asia, johon en voi vaikuttaa omilla toimillani. Tein sitä tai tätä tai jätän tekemättä, aika kuluu jokatapauksessa tasaisesti eteenpäin. Vuodenkierrot seuraavat toisiaan ja luonto kertoo kasvuvaiheellaan kalenteria syvällisemmin, missä kohtaa ollaan menossa. Sitäkään en voi hallita enkä siis mahda sille mitään. Chekd!
- Oma ikääntyminen liittyen tuohon edelliseen ajan etenemiseen on myös tosiasia, jota ei voi muuttaa. Tästä aiheesta purnukkateollisuus on repinyt tuohta jo vuosikymmeniä, on pyritty muuttamaan ihmisten luonnollista suhtautumista ikääntymiseen lupauksilla sen hidastamisesta ja ikuisesta nuoruudesta korostaen jokaisen oikeutta olla nuori ja kaunis. Mutta aika on järkähtämättömän tasapuolinen meille jokaiselle, se kulkee vääjäämättä eteenpäin ja meille syntymässä suotu keho ikääntyy, haluttiin sitä tai ei. Ikääntymisen estäminen on mahdotonta. Chekd!
- Myös se tosiasia, että pitääkseni tämän minulle suodun kehon hengissä ja mielen tasapainoisena ja terveenä siihen pisteeseen saakka, kunnes sen kuuluu kuolla, minun on pidettävä siitä huolta. Sitä on ravittava, sen nestetasapainosta on pidettävä huolta ja lämpötilaa on osattava säädellä pukeutumisella ottaen huomioon ympäröivät olosuhteet, mihin itsekukin on sattunut syntymään. Näihin taitoihin opimme jo varhain, heti kun itsenäisyytemme on riittävällä tasolla irtaantumaan huolenpitosymbioosista vanhempien kanssa. On siis huolehdittava omasta hyvinvoinnistaan, ainakin primääritarvetasolla, että pysyy hengissä elämänsä loppuun saakka. Checkd!
Nyt sitten seuraakin mielenkiintoinen kohta tässä pohdinnassa: miksi minusta tuntuu, että vastuu kaikkien noiden edellämainittujen asioiden toteutumisesta on jollain tasolla ulkoistettu ja kun eteen tulee ongelmia, kuten painonhallinta tai parisuhdekriisi, syy onkin yllättäen jossain ihan muualla kuin omassa toiminnassa?
Mikä on saanut meidät ulkoistamaan oman vastuumme esim. fyysisestä hyvinvoinnistamme? Tilastot kertovat ikävää kieltä niin aikuisten kuin lastenkin enenevästä liikkumattomuudesta. Tämä korreloi selkeästi tietoteknisten laitteiden/sovellusten myynnin ja käytön kanssa. Vaikka käsissämme olisi vain ja ainostaan se yksi kännykkä, sekin saa aikaan pysähtyneisyyttä, kun nettiä vain selataan selaamisen ilosta. Toki sinne saa appina vaikka minkäsorttista liikuntalaskuria ja motivaattoria, voit ostaa tehotreenejä ja seurata edistymistä ruudulta, mutta sovellus ei voi olla se, joka ottaa vastuun ihmisen liikkumisesta tai syömisestä. Kyllä vastuu omasta hyvinvoinnista on ihan meillä jokaisella ja se on asia, joka pitää kokea mahdollisena eikä mahdottomana.
Entä sitten, kun asiat ovat jo menneet pieleen, vastoinkäymiset seuraavat toisiaan ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle? Liikakilot eivät karise, parisuhteessa on ongelmia ja rahat eivät riitä mihinkään? On helppo nostaa syyttävä sormi kohti yhteiskuntaa, eduskuntaa, hallitusta, puoluepolitiikkaa ja huonoja päätöksiä. Parisuhteessa on aina se toinen osapuoli syyllinen tähän minun ahdistukseeni. Näissä päättymättömissä eipäs-juupas -riidoissa oikeuslaitos toimii osaltaan isän ja äidin korvikkeena. Sen on puututtava rangaistusten muodossa kurinpidollisiin asioihin, kun kaverivanhemmuuden myötä sekin on ulkoistettu yhteiskunnalle. Kulutushysteriaa lietsova kapitalistinen markkinatalous kelpaa myös syytettyjen penkille, samoin ilmastoterroristit ja ituhipit, kukaan kun ei tee asoita toisen mielestä oikein.
Pitäisikö meidän oikeasti joskus pysähtyä miettimään sitä, mikä meille on oikeasti mahdotonta ja mihin emme voi vaikuttaa? Pitäisikö joskus ottaa pää pois sieltä pimeästä paikasta ja lakata syyttämästä ja syyllistämästä kaikkea, mikä poikkeaa omasta ajattelustamme? Entäpä, jos tämä minulle mahdollinen onkin toiselle juuri nyt mahdotonta? Toisin ajateltuna; onko tehtävä mahdoton vai vain epämukava ja ikävä toteutettava? Se voi olla syövyttävää, mutta tiedätkö, mikä on vielä syövyttävämpää? Jämähtää paikoilleen omaan mahdottomuuksien noidankehään. Siellä sitä sitten odotellaan kuolemaa ympärillä mahdoton maailma.
Mitäs tuumit?